Ce este Yoga?

Ce este Yoga? Ei bine in primul rand yoga este un mod de viata, nu este o religie, ci o metoda care te ajuta sa iti imbunatatesti calitatea vietii. Yoga este de cele mai multe ori asociata cu hinduismul.
 „Yoga este o lentila prin care ma privesc pe mine insami.” Mandy Ingber

 

 

Termenul “Yoga” este derivat din rădăcina Sanskrita “yuj”, care se traduce prin uniune – uniunea dintre corp, minte si spirit. Originile exacte ale yoga sunt necunoscute, dar se crede a fi vechi de cel puțin cinci mii de ani.
Yoga Sutra este considerat cel mai precis si stiintific text scris vreodata despre yoga. Textul este o capodopera de concizie si claritate, ce contine 196 afroisme (Sutras).
Aceasta este o compilatie de mai multe afroisme ce au fost transmise de la un maestru la celalat, pe cale orala, iar Patanjali le-a transcris si a conceput aceasta carte. Continutul textului este  o intelepciune eterna ce nu apartine unei epoci anume, putand fiind aplicata in orice perioada de timp si oriunde, indiferend da imprejurari  sic el mai im portant este cum se aplica acesta.
Patanjali nu se stie exact cand a trait, dar unii presupun ca prin sec.IV d.h., altii sunt siguri ca in jurul anului 400IH si este si se banuieste ca acesta ar fi si autorul altor doua texte, unul de gramatica sanscrita si altul de medicina.
YOGA SUTRAS este impartit in 8 stadii:
  • Yama(restrictii)
  • Nyama(recomandari generale)
  • Asana(posturile)
  • Pranayama(Controlul suflurilor)
  • Pratyahara(retragerea simturilor)
  • Dharana(concentrarea)
  • Dyana(meditatia)
  • Samadhi(starea de iluminare)
Yoga nu inseamna doar exerciţii fizice, cum este adesea interpretat gresit, ci cuprinde ceva vast şi variat care are impact atât asupra corpului fizic, cat si psihic-emotional, revigorand mintea, trupul si spiritul.
Practica regulata si corecta a posturilor yoga ne ajuta sa ne mentinem o buna stare de sanatate.
Alte texte importante in yoga sunt  Bhagavad Gita & Hatha Yoga Pradipika.
Facebook
YouTube
Instagram